ا عو ذ با لله من اشيطا ن ارجيمبا سم الله الر حمن ارحيم
Euzübillahimineşşeytanirracim, Bismillahirrahmanirrahim

As-salāmu ‘alaykum wa raḥmatu Llāhi wa barakātuh. A‘ūdhu biLlāhi mina sh-shayṭāni r-rajīm. Bismi Llāhi r-Raḥmāni r-Raḥīm. Aṣ-ṣalātu wa s-salāmu ‘alá Rasūlinā Muḥammadin Sayyidi l-awwalīna wa l- ākhirīn. Madad yā RasūlaLlāh,madad yā Sādāti Aṣḥābi Rasūli Llāh, madad yā Mashāyikhinā, dastūr yā Shaykh ‘Abdu Llāh al-Fā’iz ad Dāghistānī, Shaykh Muḥammad Nāẓim al-Ḥaqqānī. Madad. Ṭarīqatunā ṣ- ṣuḥbah wa l-khayru fi l-jam‘iyyah.

Allah Azze ve Celle buyuruyor.
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Euzubillahimineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim.
“Wa mina allayli fatahajjad bihi nāfilatan laka.” (17:79)

Çoğu ihvanlar sorar bizim imanımız kuvvetlensin diye ne yapalım diye soruyorlar…İbadet yapacaksınız. İbadetle Allah’ın جل جلاله izniyle kuvvet bulur iman. Durduğu yerde olmaz. İbadeti de Allah جل جلاله için niyet edeceksiniz, Allah جل جلاله rızası için. Bir maksat, Allah’ın جل جلاله rızası olacak ki, Allah’ın جل جلاله rızası olduktan sonra her hayır olur. Yok ben ibadeti işlerim daha iyi olsun diye, şu mesele hallolsun diye ibadet yapıyorum. Allah جل جلاله bana yardım etsin diye. Öyle usul değildir. Öyle bile olsa insan Allah جل جلاله rızası için ibadetini yapması lazım ki o vakit hem Allah’ın جل جلاله rızasını kazanmış olur hem işleri istediği gibi olur.

İbadetin de en makbulü gece ibadeti. Gündüz yapılan farzdır, farz namazlardan sonra gece ibadeti makbuldür. Peygamber Efendimiz’e صلى الله عليه وسلم farzdı geceleyin namaz kılması ama ümmete zor olmasın diye Ben farz yaptırtmadım diyor Peygamber Efendimiz. Yoksa geceleyin de namaz farz olabilirdi bize. Ama olmadığı için İnsan Peygamber Efendimiz’in صلى الله عليه وسلم hürmetine o gece namazlarını gece kalkıp da namaz kılıp, zikir yapmak, geceleyin durmak büyük bir sevaptır, fazilettir, insana faydadır. Bir rekat gece namazı gündüz namazından on misli daha faziletlidir diyor Peygamber Efendimiz صلى الله عليه وسلم. Peygamber Efendimiz’in صلى الله عليه وسلم işte hiç namaz farz kılınmadan önce gecenin hepsinin ayakta durup namaz kılarlardı. En sonunda ayet indi, sure indi ki çok o kadar yapmayın siz yarısını yahut üçte birini durun. Öteki türlü çok zor oluyor. Ta ki namaz beş vakit farz olana kadar. O da isra, miraç gecesi farz oldu ümmete. Ondan önce gece namazlarıydı farz. Peygamber Efendimiz de kılardı. O da üçte biri. Ondan sonra hafifletti Allah Azze ve Celle ümmet üzerine. Ama onun fazileti bakidir. Peygamber Efendimiz’in صلى الله عليه وسلم himmetiyle, O’nun صلى الله عليه وسلم bereketiyle o gece namazları insana manevi büyük bir kuvvet verir. İmanını da kuvvetlendirir. Kılabildiğin kadar. Yani iki rekat bile kalkıp teheccüt kıldın, yatmadan önce de iki rekat gece namazı diye kılarsınız abdestli yatıp iki rekat kılıp, abdestli yatmak ondan sonra teheccüde kalkıp devam etmek o da Allah’ın جل جلاله indinde bütün geceyi ihya etmiş gibi oluyor.

Bunlar tarikatta olan insanlar için yapması gereken şeylerdir. Çünkü bütün Peygamber Efendimiz’in صلى الله عليه وسلم yaptığı şeyleri yapmamız bize güzel bir şeydir. Yani emir değil de çünkü emri herkes yapamaz. Sahabeler bile hepsi kalkamıyordu gece namazına. Bir zaman Peygamber Efendimiz صلى الله عليه وسلم Hazreti Ali ile Fatma anamızı kapıyı çaldı, uyuyorlardı sabah, teheccütte. Konuştu, kalkmadınız mı. Hazreti Ali de işte uyku sersemi galiba yahut artık bize talim olarak dedi ki Allah جل جلاله isterse bizi uyandırırdı. Uyandırmadı Allah جل جلاله .Peygamber Efendimiz صلى الله عليه وسلم de böyle birebir cevap vermez kimseye. Ona da cevap vermedi. Kendi kendine “Wakāna l-insānu akthara shayin jadalan.”(18:54) İnsan hemen bir şey söylemek ister karşılığında diye ayet var. Onu söyleyip oradan ayrıldı Peygamber Efendimiz. Ondan sonra tabii Hazreti Ali bırakmadı gece namazını. Onun için yani gece namazına kalkmak kolay değil. Zordur. İnsanın nefsine ağır gelir.

Ama Peygamber Efendimiz صلى الله عليه وسلم gene buyuruyor;

“…ki gece kalktığın vakit üç düğüm var. Birincisi kalkıp da yataktan kalkınca hemen Kelime-i şehadet getirirsin birinci düğüm çözülür. İkinci düğüm abdest aldığın vakit çözülür. Üçüncü düğüm de iki rekat namaz kıldın mı artık hafif hissedersin kendini. O şey kalmaz. Ağırlık kalmaz…”

Ondan sonra devam edersin gece yapacağın ibadetlere. Bunları Peygamber Efendimiz صلى الله عليه وسلم talim etti, gösterdi bize. İşin kolayını da gösteriyor Peygamber Efendimiz صلى الله عليه وسلم .

Allah جل جلاله hepimize bu güzel ibadetleri yapmayı nasip etsin inşaAllah.

 

Leave a Reply